top of page
  • mail
  • phone
  • whatsapp

כדורגל הוא מטאפורה מצוינת לטיפול בחרדות חברתיות

עודכן: 24 באפר׳


אחד הדברים שהסובלים מחרדות חברתיות מתמודדים איתם הוא הקושי שלהם ליזום מצבים חברתיים. להעיז להשתלב בשיחה קיימת, או לפנות לחבר ולהזמין אותו, או לנסות להזמין את עצמו אל חבר – זו קפיצת באנג'י מפחידה מאד עבורם כי הפחד הגדול מדחייה (כל דחיה) עוצר ומשתק.

עזרה לא צפויה מצאתי בכדורגל - כמטאפורה - והיא ממש העלתה את המוטיבציה להתגבר:

רועי הוא נער נאה, שקט ומופנם, אבל מאד מתקשה ביזימה חברתית. כבר חודשים אנחנו מתקדמים בטיפול בצעדים קטנים, וחששתי שהוא כבר מאוכזב מהקצב ומיואש מעצמו. הרבה פעמים סיפר כמה רוצה, אבל חושש.

נתקענו.

באחת הפגישות הוא דיבר על כדורגל. אני בתוך הפגישה בדיוק הייתי עסוקה בחיפוש של איזושהי דרך להסיר לו את החשש, לחזק לו את האומץ ובעצם להתגבר על המחסום שמרגיש. כשבדקתי מה הצליח ליזום השבוע, אמר שניסה פעם אחת, "וזה לא הצליח". החבר לא היה יכול. האכזבה על פניו הייתה ברורה. מבחינתו הוא עשה הכי טוב שהוא יכול רק שזו בדרך כלל ההתנהלות כשיש חרדה גדולה מדחייה - מנסים פעם אחת ונעצרים. ואז זה התחבר לי!!


"תגיד" אמרתי, "לא משעמם אותך שכל הזמן הם מנסים ומנסים ומנסים ורק פעם בחצי שעה מצליחים להבקיע גול?" "אין ברירה ככה זה" הוא ענה לי "ועוד משהו", אמרתי לו "הם כל הזמן רצים! איזה מעייף זה הם כל הזמן רצים על המגרש" "ככה זה, אין ברירה" הוא ענה לי. "אתה יודע", שיתפתי אותו, "גם במשחק החברתי של החיים זה בדיוק ככה, אין ברירה", הוא הביט בי במבט תוהה

לאור השיחה הקודמת היה ברור לו שבכדורגל אני לא מבינה..


"מה היה קורה בכדורגל אם הם היו מבשלים שער רק פעם אחת? וכשזה לא היה מצליח הם היו מפסיקים לגמרי?. לא מנסים יותר עד סוף המשחק? לא היו יותר מדי גולים נכון?" המשכתי מתמלאת עידוד מעצמי, "אז כדי להצליח צריך לנסות שוב ושוב ושוב...? לא עוצרים - עד הגול?" רועי הסתכל עליי בחצי חיוך (בכל זאת מתבגר..)

חיכיתי כמה שניות לתת למחשבה לחלחל "אז יש לנו משימה לשבוע הבא?" שאלתי "להבקיע גול" הוא ענה לי "לבשל לבשל לבשל גול.. לא איכפת לנו מתי יצליח.. בסוף גם יצליח.".

וזה עבד! רועי ניסה 4 פעמים, עף על עצמו שבאמת הצליח לנסות שוב ושוב ובעיקר שמח כל כך כשחבר הגיע אליו אחרי חודשים של בדידות.


ככה זה עם מטאפורות – כשמוצאים את הדימוי שקרוב לעולם של המטופלים – הוא עובד עבורנו - ומקדם למטרה.


מי שאוהב כדורגל - יתחבר יותר בקלות ויוכל להזדהות עם:

להיות מעורב - מאמני כדורגל לא אוהבים את מי שלא מנסה, ורק רץ מצד לצד במגרש, להבין את התפקידים השונים ומה מתאים לך, אולי צריך עזרה ממישהו בתפקיד אחר..,

ההצלחה מגיעה רק בעבודת צוות (גם החלוץ, הכי מדהים שיש, לא יכול לעבור את כל המגרש לבד נכון? הוא חייב הגנה טובה, חלוצים נוספים שיעזרו לו..) כמה כייף להצליח וכמה ברור שצריך לעבוד קשה עבור זה.. ועוד ועוד.


ושיהיה בהצלחה לכולנו :)


Comments


bottom of page